Äntligen klar med Svenskan!
Okej nu har jag suttit en stund med svenskan och jag är klar med kladden. Men på tisdag ska vi gå igenom dom och hjälpa varandra att få en så bra text som möjligt. Men här är min kladd:
Olika fritidssyselsättningar hos ungdomar
Vad gör dagens ungdomar på sin fritid? Vem har sagt att det måste vara en sport man ska syssla med. Det finns så mycket att hitta på, men finns tiden? Vi har kollat på ett intresse som leder direkt in i yrkeslivet. Ett intresse som många förknippar med något man gör med sina morföräldrar. Just det vi pratar om att stå i köket.
Vi har besökte ungdomarna på Anders Ljungstedts gymnasiet en solig dag i Januari. När vi kommer in genom dörren så ser vi hur de flitiga eleverna står och vispar sina ägg. Hur de brer sina mackor med omsorg. De skrattar och säger`` Vi har fått tagit med oss vårat största intresse till skolan´´. De är en dröm för de tjejer och killar som älskar att stå i köket. Vi har ställt några frågor till en del av eleverna.
Vad var det som fick dig att välja just den här linjen?
- Det var för att jag verkligen älskar att stå i köket och allt som har med matlagning att göra. Det var faktiskt inte jag som hittade det här gymnasiet utan det var min syo som tipsade mig. Då vi hade fått fylla i en intresse lapp. Jag tycker att Andreas Ljungstedts gymnasiet är ett bra val då man älskar mat och sötsaker.
Har ni tid med era intressen efter skolan?
- Vi kan väl inte påstå att man står i köket speciellt mycket efter skolan. Man lagar väl mest mat och sedan diskar man. Man hinner inte med att stå i köket och baka bröllopstårtor tyvärr, alla andra skol ämnen tar så stor plats så att man inte hinner med. Så jag förstår inte hur ungdomar med mitt intresse hinner med att stå i köket. Jag tycker verkligen att man ska tänka på vilket gymnasium man väljer. Andreas Ljungstedts gymnasiet har linjer för alla smaker. Men den mest speciella linjen är nog livsmedelsprogrammet. Där vi blir förbereda för yrkeslivet. Vi har alla kunskaper man behöver för att kunna ansöka om ett jobb direkt efter att vi har gått ut ur skolans dörrar. Det gäller bara att lägga manken åt de andra ämnena. För man får inte glömma att även att vi gör något vi verkligen älskar, så kämpar och sliter vi lika mycket i skolan som alla andra linjer.
Finns det något med linjen som ni tycker är mindre bra?
-Ja det gör det väl som med alla andra linjer. Vi kan inte påstå att det är speciellt tufft att få ett godkänt i våra livsmedelskurser. Men för att få ett högt betyg gäller det verkligen att lägga manken till och vara aktiv på lektionerna. I karaktärsämnena som alla måste läsa har vi ju självklart lika mycket krav som de andra linjerna har, det är ingen sär behandling bara för att vi läser en yrkesförberedande linje. Men något som vi på linjen livsmedelskunskap skulle vilja ändra på är de sena dagarna. Vi kommer inte utan från skolans dörrar fören 6 på eftermiddagen. Och då ska man ta sig hem och sätta sig vid skrivbordet och försöka att göra sina hemuppgifter. För oss som pendlar från en annan kommun tar det mycket på krafterna att behöva komma hem så sent på kvällarna. Men som tur så kan man ju plugga på bussen. Men vi anser att alla långa sovmorgnar är ett onödigt måste, det tar mycket tid men man hinner att göra en del av sina hemuppgifter.
När vi åker iväg från Anders Ljungstedts gymnasium står alla elever och vinkar oss hej då.
Precis innan vi åker så blir vi bjudna på denna fina bakelse.
Andrea Grönqvist