Vaniljbullar!
Ingredienser
1msk kademmumakärnor
3dl mjölk
50g färsk jäst
1½dl strösocker
½salt
150gmjukt smör
1ägg
11dl vetemjöl
Vaniljkräm
5dl mjölk
1st vaniljstång
1½dl strösocker
7ägg
1½dlmajstärkelser
50g mjukt smör
stöt kademummakärnorna fint i en mortel och värm mjölken tills den är fingerljum, 37 grader
© smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken, strösocker, salt, smör och ägg
© tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg.
© jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek i 45-60 minuter.
© Gör nu vaniljkrämen.
© koka upp mjölk med delad och urskrapad vaniljstång. Lyft ur stången efter uppkoket.
© vispa strösocker, äggula och majsstärkelse vitt och pösigt.
© slå över den heta mjölken under vispning.
© häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp under kraftig vispning, häll över en kall skål när blandningen tjocknat ordentligt.
© smält smöret i den varma krämen under vispning. Fortsätt vispa tills krämen är slät.
© Kyl vaniljkrämen i ett isbad eller i kylskåp.
© Ta upp degen på bakbordet och dela den i 18 bitar. Forma dem till runda bollar och lägg dem med skarven nedåt på en plåt med bakplåtspapper.
© platta till dem lite oc jäs under bakduk till dubbel storlek.
© sätt ugen på 200 grader.
© fyll vaniljkrämen i en spritspåse med en rundtyll, stick spritsen i varje bulle och fyll dem med lite vaniljkräm.
© grädda bullarna gyllene i mitten av ugnen i 7-8 minuter och låt dem svalna något.
© pensa bullarna med smält smör och rulla dem i strösocker, utan att det hamnar strösocker på vaniljkrämen i mitten.