Calvadosäpplen med kanelmousse och äpplegelé.
Ingredienser:
Calvadoskokta äpplen:
4 äpplen
2 msk smör
4 msk socker
3 msk Calvados
Mousse med smak av kanel:
3 gelatinblad
2 dl mjölk
1/2 dl socker
2 äggulor
1/2 till 1 tsk kanel
2 dl vispgrädde
Äpplegelé:
2 gelatinblad
2 dl äppeljuice (drickfärdig)
2 tsk citronsaft
Mörk choklad att riva över
Gör så här: Skala och ta bort kärnhus från äpplena, koka dem tillsammans med smör, socker och calvados i 4-5 minuter. Fördela dem i snygga glas. Lägg gelantinbladen till moussen i kallt vatten, ca 5 minuter. Koka upp mjölken. Vispa socker och äggulor fluffigt och rör sedan ner dem i den varma mjölken. Låt allt sjuda under omrörning i några minuter. Krama ut gelantinbladen och låt dem smälta i mjölken. Tillsätt kanelen och rör smeten kall. Vispa grädden och vänd ner den i den avsvalnade kanelkrämen. Fördela smeten i glasen med äpplena, låt allt stå kallt i några timmar. Lägg gelantinbladen till äpplegelen i kallt vatten i ca 5 minuter. Krama ur bladen och smält dem tillsammans med äpplejuice och citronsaft. Låt svalna. Häll i glasen med äpplen och mousse. Låt allt stå kallt i ytterligare någon timme. Servera!:)