Italiensk laxsallad med hollandaisesås
4 Portioner
Sallad
200g Gravad lax
200g blandad Sallad, gärna machetsallat och ruccola
1 kruka Basilika, bladen
0,5 ask Ärtskott
1 dl Sockerärtor, strimlade
1 dl Soltorkade tomater, strimlade
2 dl Pärltomater, delade
2 Salladslökar, ansade och strimlade
Flingsalt och nymalen Svartpeppar
Surdegsbrödkrutonger
3 skivor Surdegsbröd, skurna i 2×2 cm stora tärningar
3 msk Olivolja
Flingsalt och nymalen Svartpeppar
Hollandaisesås
3 Äggulor
250-300g Smör, smält, skirat och varmt
1 Citron, saften
1 nypa Socker
Salt och nymalen Vitpeppar
Gör så här
Sallad och krutonger: Arrangera salladen på ett vackert fat. Lägg brödkrutongerna på en bakplåtspapperklädd plåt och ringla över olivolja, salt och peppar. Rosta tills gyllenbruna i ugnen på 200 grader (varmluft), ca 5-10 minuter. Toppa salladen med krutonger och servera med hollandaisesås.
Hollandaisesås: Vispa äggulorna fluffiga över vattenbad. I en tunn stråle, tillsätt smöret och vispa hela tiden ordentligt så att såsen inte skär sig. Smaka av med citronsaft, socker, salt och vitpeppar.