Snigelbullar
Ingredienser deg:
2 1/2 dl mjölk
20 g jäst
80 g smör
1 dl socker
1 nypa salt
saft från en halv citron
ca 7- 8 1/2 dl vetemjöl
Fyllning:
6 dl (ca 300 g) fint hackade valnötter (eller andra favoritnötter)
2 dl socker
1 msk vaniljsocker
kanel
kardemumma
smör
grädde
Gör så här: Smula ner jästen i en degbunke, värm mjölken tillsammans med smöret till fingervärme. Häll mjölkblandningen över jästen. Blanda. Rör i övriga ingredienser (du får känna av lite vad som blir lagom med mjölet). Låt degen jäsa till dubbel storlek. Mixa nötterna fint och rör ihop dem med socker, kanel och kardemumma (efter smak). Kavla ut degen till en rektangel, bred på smör och fördela nötblandningen över. Rulla ihop (som en rulltårta) och skär i 1 1/2 cm breda "rulltårtsbitar" som du lägger ut ganska tätt i en smord långpanna. Pensla med grädde. Grädda i ca 25 minuter (tills de fått fin färg). I orginalreceptet ska de bara jäsas en gång men jag har testat att jäsa dem även efter "utläggningen" i långpannan och det blir bra det också.