Utan ägg!
Chokladkaka utan ägg
16 Bitar
3 dl Vetemjöl
2 dl Socker
3/4 dl Kakaopulver
2 tsk Bakpulver
1 1/4 dl Mjölk ; standard
2 msk Smör ; smält (eller olja)
Blanda ihop vetemjölet, sockret, kakaopulvret samt bakpulvret, i en bunke.Rör samman de torra ingredienserna med mjölken (eller tunn grädde) och det smälta smöret (eller oljan).Häll smeten i en smord, och mjölad 1 1/2 liters form. Grädda i 200° varm ugn i 30 minuter.Ät den som den är, eller gör som Viran Johansson, Göteborg; Dela den avsvalnande kakan och lägg 1 1/2 dl aprikos- eller plommonmos mellan bottnarna. Samt smält 100 gram blockshoklad tillsamans med 1 msk smör och bred detta som glasyr över kakan.
Vaniljsås - utan ägg
2 Portioner
2 dl Lättmjölk
2 tsk Maizenamjöl
2 tsk Sötningsmedel
1 tsk Vaniljsocker Gul hushållsfärg; om man -vill
Vispa ihop mjölk och maizenamjöl i en kastrull. Låt det koka upp. Rör i såsen hela tiden medan den kokar på svag värme 2-3 minuter. Låt såsen svalna. Rör i den då och då under tiden. Smaksätt med sötningsmedel och vaniljsocker. Färga ev såsen med ett par droppar gul hushållsfärg. Servera såsen till frukträtter, tex ugnsbakade äpplen eller äppelpaj.
Elsakakan
Ingredienser (15 portioner/st.)
Botten:
50 gram mjölkfritt margarin (Keiju eller Carlshamn))
3 dl vetemjöl
2 dlsocker
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 mskkakao
2 dl vatten
Glasyr:
70 grammjölkfritt margarin (Keiju eller Carlshamn))
2 dl florsocker
1,5 msk vaniljsocker
1,5 msk vatten
Dofta över kakan:
1 tsk kakao
Gör så här
Botten: Smält maragrinet. Rör ihop alla torra ingredienser, sikta gärna så det inte blir klumpar. Rör om så att bakpulvret riktigt blandar sej med mjölet.Tillsätt vatten i mjölblnadningen och rör om, tillsätt margarinet och rör till slät smet. Häll smeten i en bakplåtsklädd liten långpanna (20x30). Grädda i ugn ca. 18-20 minuter i 190 grader. Låt kakan kallna. Glasyr. Rör margarinet mjukt, tillsätt det övriga och rör till en gämn smet. Bred på den kalla kakan. Dra gärna vågor i glasyren med en gaffel till fint mönster.Dofta över med kakao genom en sil. Ställ kakan kallt en stund innan du skär den i lagomt stora bitar